BCZ-avond met een BBQ en Mario van der Ende 

18 mei 2022

Het vaderlandse voetbal kent vele coryfeeën. Mario van der Ende (28 maart 1956) is daar als voormalig toparbiter zeker één van. Ruim zeshonderd betaald voetbalwedstrijden heeft deze gigant op zijn naam staan en hij floot internationale topwedstrijden in 144 landen over de gehele wereld.

Dinsdagavond 17 mei was hij gastspreker bij onze businessclub Zuyderzee. In een vraag en antwoordspel met Fred Kirchner nam Van der Ende ons mee langs de vele voetsporen die hij in zijn rijke voetbalhistorie heeft achtergelaten op de diverse voetbalvelden.

Die voetsporen begonnen op een middag toen hem als jeugdspeler van ADO (hetgeen later met Holland Sport fuseerde en FC Den Haag werd) gevraagd werd of hij de veteranen wilde fluiten. Een klus die niemand aandurfde vanwege de kritische houding van die oudgedienden. Van der Ende bracht het er wonderwel goed vanaf en merkte dat het fluiten hem wel ‘paste’. Na een cursus begon de opmars van Van der Ende door het nationale en internationale scheidsrechterskorps met het fluiten van een wedstrijd van Westlandia 19. Niet onder negentien, maar het negentiende(!) elftal. Het waren toen gouden tijden voor de voetbalsport…

De anekdotes rijgen zich dan in vlot tempo aaneen: van een wedstrijd in Indonesië waar een stadion met een capaciteit van 80.000 toch plaats wist te bieden aan 139.000 uitzinnige voetbalfans, tot een triest verhaal uit Moldavië waar Van der Ende langs een paardenkadaver dat door zwerfhonden was aangevreten naar het stadion moest. Het waren dus niet louter hoogtepunten voor Van der Ende…

Vol humor vertelt hij echter ook over voormalige profspelers die wel even dachten de kachel met hem aan te kunnen maken. Glunderend maakt Van der Ende ons deelgenoot van de humor waarmee hij deze ‘haantjes’ vervolgens het hoofd wist te bieden.

Via de scherpe opmerkzaamheid van Johan Cruijff en zijn heel pak dubbele voetbalplaatjes van Hans Venneker, verhaalt Van der Ende met enige spijt dat hij toch ook min of meer het ‘slachtoffer’ werd van de internationale successen die het vaderlandse voetbal toch ook gekend heeft via Oranje, Ajax, PSV en Feyenoord. Wanneer die ploegen verder doorstootten in de toernooien werd hij naar huis gestuurd omdat de voetbalbonden geen enkel risico wilden nemen met eventuele partijdigheid van deze Nederlandse scheidsrechter. Wat weemoedig benadrukt Van der Ende nog maar eens dat daar geen enkele reden voor was geweest.

Zes keer trok Mario van der Ende rood in zijn carrière, waarvan drie(!) keer voor Hristo Stoichkov! Wie schetst zijn verbazing als uitgerekend onze Haagse arbiter uitgenodigd wordt om de afscheidswedstrijd van deze flamboyante Bulgaar te komen fluiten…

Het tekende het respect dat de grote voetballers hadden voor die arbiter met die grijze kuif…

Ook het hedendaagse voetbal liet Van der Ende nog even de revue passeren en met name de rol van de VAR. Van der Ende zou de VAR graag wat meer eindverantwoordelijkheid willen geven als de bemanning van die schermpjes in Zeist wat professioneler zouden worden ingedeeld.

Het is warm in de businessclub en de ondanks de fraaie weersomstandigheden toch ruim opgekomen aanwezigen beginnen ondanks de amusante verhalen inmiddels toch wel te snakken naar een koele versnapering. Dus na een korte vragenronde rondt Van der Ende zijn interessante betoog af waarbij hij de indruk wekte nóg wel drie van deze avonden te kunnen vullen. Onder het genot van de voortreffelijke BBQ sateetjes van Cocktail Grill & Dreams en die koele versnaperingen, keuvelen de aanwezigen nog geruime tijd na op het langzaam in de avondlucht afkoelende terras tot ook de laatste aanwezigen tevreden huiswaarts keren na opnieuw een uitermate geslaagde BCZ-avond.

Mocht u ook interesse hebben om van dit uitgelezen gezelschap deel uit te gaan maken en uitgenodigd worden voor gezellige en informatieve bijeenkomsten met ruime gelegenheid om uw netwerk verder uit te breiden dan kunt u zich hier aanmelden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 Bekijk alle berichten